Visst du kan göra eget hundgodis, det är inte särskilt svårt och blir mycket billigare än att köpa. Dessutom vet du vad hunden får i sig Glöm bara inte att godis, oavsett om det är hemlagat eller köpt, inte skall utgöra mer än högst 10 procent av det dagliga födointaget.
Här kommer några ”recept”.
Blodpudding
Skär blodpuddingen i lagom stora tärningar
Lägg dom på en plåt och sedan in i ugnen, ca 180 grader i 30-40 minuter, över och undervärme.
Kycklinggodis
Tillagningstid: 45 – 60 min.
Ingredienser:
500g strimlat kycklingkött (använd vilken del av kycklingen som helst)
1L vatten
Koka upp vattnet, lägg i köttet, låt koka i 5 – 10 minuter (köttet ska vara genomkokt).
Tag upp köttet och låt det svalna medan ugnen värms upp till 75 – 100 grader.
Skär kycklingen i lämpligt stora bitar, lägg dem på en plåt och in i ugnen.
Vänd bitarna om då och då. Köttet skall få en torr yta, inte bli hårt.
Förvara i en burk tills användning.
Köttfärs
- Blanda 400 g köttfärs med 2 dl ströbröd och 1 ägg
- Häll smeten i en form, grädda i 175 grader i 30 minuter
- När kakan svalnat,. skär upp i lämpligt stora delar och förpacka (Obs, kan frysas)
Leverpastej
- Köp ett stort paket leverpastej
- Tärna upp i lämpliga bitar
- Placera ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper
- Sätt ugnen på 125 grader. När ugnen blivit varm, ställ in plåten i mitten av ugnen
- Grädda i cirka 2 timmar. Slå av ugnen, men låt plåten stå kvar över natten med ugnsluckan på glänt
- Förpacka på lämpligt sätt
Hundkex
- 7-8 dl korn eller rågmjöl
- 2,5 dl majsmjöl
- 2,5 dl havregryn
- 3,5 dl varm buljong
- 0,5 dl matolja
- 2 ägg
- 2,5 dl riven ost
- Blanda havregryn och olja. Häll över den varma buljongen och låt blandningen stå och svälla i 10 minuter.
- Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen till en centimeter- tjock platta på ett mjölat bakbord.
- Ta ut kakor med kakmått och lägg dessa på en smord bakplåt. Grädda i 150° C ca 1 timme.
- Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.
Tonfiskkex
Ingredienser
- 1 burk tonfisk i olja (ca 125 g)
- 2 ägg
- 2 dl majsmjöl
- 1 del vetemjöl
- 1 msk raps/majsolja
- Blanda tonfisk, ägg och mjöl till en deg.
- Kavla ut degen på en plåt och skär den i lämpliga bitar.
- Grädda i mitten av ugnen, 200 grader ca 15 minuter.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.