Näst efter schimpansen är gorillan vår närmaste släkting. Det finns två arter av gorillor och ett antal underarter. En fullvuxen hanne blir runt 1,65-1,80 m lång och väger 135-180 kg. Honan blir ungefär hälften så stor. Livslängden är 30 – 50 år. Gorillor lever i små grupper ledda av en äldre hanne.
Utseende
Hela kroppen, utom ansikte öron, händer och fotsulor är beklädd med en mer eller mindre tät, något stripig päls. Pälsen är gråbrun med rödbruna inslag.
Läs om Schimpanser
Gorillan kan med lätthet gå på enbart bakbenen, men fördrar att gå på alla fyra. Den går då på fotsulorna och knogarna. Gorillornas armar är väl utvecklade jämfört med benen.
Föda
Födan består i huvudsak av växter, men även en del insekter kan förekomma på menyn. Även om gorillor har kraftiga armar är dess främsta vapen vid strid de kraftiga bakre tänderna. När en vuxen gorilla slår sig för bröstet är det en styrkedemonstration, medan det, om en unge gör det, är en uppmaning till lek.
Läs om Leopard
Det finns gorillor som lever mellan Rwanda och Uganda, samt i Kongo Kinshasa. På båda platserna räknas de som mer eller mindre utrotningshotade. Av Bergsgorillorna finns det runt 750 kvar. Även om gorillor är bra på att klättra är de marklevande och förflyttar sig hela tiden. På kvällen bygger honorna ett rede av grenar, där hon och eventuell unge sover. Hannen sitter och sover som en slags vaktpost.
Fortplantning
Honorna blir könsmogna runt 8-årsåldern och hannarna vid 11-årsåldern. Efter parningen är honan dräktig i 8,5 månader varefter ungen föds. Ungen stannar hos modern i fyra år. Under den tiden parar hon sig inte på nytt.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.