Konsten att bygga en grillplats

Många av de människor som trivs med att vara ute i naturen tar gärna med sig kött eller korv att grilla där under sin vistelse. Det är förståeligt då det ger en extra mysfaktor till vistelsen i naturen, för visst ör det härligt att sitta där i skogen. kanske vid en sjö eller skogstjärn med sin brasa och mat.

Tyvärr gör dock de flesta fel när de anlägger sin grillplats. Artikelförfattaren brukar, halvt på allvar, säga att det beror sig på att de lärt sig bygga en eldstad från ”Kalle Anka”. När vi ser en bild av en eldstad i naturen ser vi en ring av stenar och inuti den vedträn eller pinnar som står som en pyramid och brinner. Det här är dock fel sätt att bygga en eldstad. Den kommer både att bli svårantändlig och utgöra en risk för skogsbrand.

Läs mera

Sveriges brandfarligaste träd

Så här gör man en säker eldstad

Man börjar med att samla in stenar som är minst knytnävsstora och placerar dem över hela ytan där eldstaden skall vara, alltså inte bara en ring. Det här minskar risken för skogsbrand betydligt eftersom elden inte når marken, dessutom blir det lättare att få eld på grillplatsen då gliporna mellan stenarna gör att luft kan komma in underifrån. Obdervera att det under vissa perioder kan vara förbjudet at elda i skog och mark.

Samla in ved

Därefter är det dags att samla in ved för att elda med. Kom ihåg att det är förbjudet att bryta levande grenar från träd. Dessa är dessutom oftast dåliga som brännmaterial då de innehåller mycket fukt. Plocka i stället torra grenar som ej har belagts med mossa. För starten av brasan använd tunna grenar och om du kan finna, lägg näver eller, sämre, torrt gräs i mitten. När elden tagit sig fyll på med grövre grenar.

Grillning

Vänta med att börja grilla tills du har en glödbädd. Smaken blir bäst då. Om du har möjlighet ha en behållare med vatten i närheten av eldstaden för att släcka eventuell spridning.

Läs mera

Sveriges största älvar

Extramys

Om du vill kan du samtidigt koka upp vatten för att ha tillexempel till kaffe eller te. Bygg en tripod av grenar och bind ihop dem i toppen med medhavt snöre eller tunna granrötter. Skapa en lina ner till kärlet av samma material. Om du inte har något kokkärl med dig kan du till exempel fylla en kondom med vatten och hänga där. Observera att vatten som tas i naturen bör kokas i minst 10 minuter för att inte riskera sjukdom.

Efterarbete

När du grillat färdigt släcker du nogsamt med vatten, jord eller blöt mossa. Kom ihåg att ta med dig eventuellt skräp hem. Det är inte svårare att bära hem det än det var att ta med det och att elda upp till exempel plastprodukter är inte bra för miljön.