Sveriges elva längsta vattendrag
Sverige har gott om älvar, i både norr och söder. Dessa vattendrag har i alla tider varit viktiga för oss svenskar, och vi har alltid varit beroende av dom på ett eller annat sätt. Det finns även gott om långa älvar som vi ska titta närmare på i den här artikeln.
Majoriteten av dom svenska älvarna är kraftigt utbyggda med vattenkraftverk. Det finns förstås fördelaktiga anledningar till det, men det är ingen hemlighet att det stör djur och naturlivet. Tack och lov har vi än idag kvar fyra enorma älvar som man valt att bevara. Dessa kallas dom svenska nationalälvarna, och finns alla med i den här artikeln.
#11 Skellefte älv – 410 km
Först ut har vi Skellefte älv. En älv med väldigt många kraftverk. Faktum är att det finns hela 17 vattenkraftverk längs älven. Trots det finns det ganska gott om fisk.
Det fiskas både lax och havsöring i älven, och många fiskare föredrar att fiska inne i centrala Skellefteå. Några andra fina fiskeställen är Arjeplogsströmmarna, Slagnäsforsen och Bergnäsälven.
#10 Indalsälven – 426 km
Indalsälven rinner från Jämtlandsfjällen, via Åre, via Östersund ända ner till bottenhavet vid Timrå. Det är en av Sveriges vattenrikaste vattendrag, och är kraftigt utbyggd med vattenkraftverk. Den kanske mest kända delen av älven är Tännforsen, som är Sveriges största vattenfall. Vattenfallet är 60 meter brett och 38 meter högt, vilket är ganska rejält. Men jämför man fallet med Norges högsta inser man hur litet det faktiskt är.
#9 Ljusnan – 437 km
Ljusnan – Hälsinglands pärla. Ljusnan är en fantastiskt fin älv som rinner från Härjedalen, genom Hälsingland, och ut i bottenhavet. Det finns gott om vattenkraftverk längs älven, framförallt i norr. Den är som vackrast mellan Järvsö och Vallsta. Älven är väldigt viktig för turismen i området, och det finns gott om fisk och övernattningsmöjligheter längs vägen.
#8 Ångermanälven – 447 km
Ångermanälven är Sveriges åttonde största älv, och alla som kört E4:an norrut har någon gång passerat den. Det är älven som går under högakustenbron nämligen. Det finns en mängd större vattenkraftverk längs älven, och den har en av Sveriges vattenrikaste vattendrag.
#7 Ume älv – 449 km
Umeälven är en mäktig älv som rinner från norska gränsen till Umeå, där den går rakt igenom staden. Vindelälven som är i princip lika stor är faktiskt en biflod till Ume älv. Det finns gott om vattenkraftverk här men man satsar också hårt på att bibehålla fisket i älven. Det finns laxtrappor och årliga planteringar av fisk.
#6 Vindelälven – 450 km
Vindelälven skapade ordentligt med rubriker på 60 & 70-talet. Det är en älv man länge vill exploatera för vattenkraftverk, men i slutändan skrotades planerna och älven blev en av våra nationalälvar. Den är fantastiskt fin och det var många kända svenskar som bidrog i kampen för att få den bevarad som den är.
#5 Lule älv – 457 km
Lule älv är en till stor älv i norr. Men till skillnad från Kalixälven och Torne älv kryllar det av vattenkraftverk här. Det finns hela 15 stycken längs älven. Förhållandena för vattenkraftverk är optimal då vattenföringen är stor, och det finns gott om höjdskillnader längs vägen.
#4 Kalixälven – 460 km
Kalixälven är en till stor älv som rinner från Kebnekaise genom Lappland ner till Norrbotten och ut i Östersjön. Den är en av våra nationalälvar och saknar helt vattenkraftverk. Älven rinner rätt jämt och fint, och höjdskillnaderna är inte särskilt stora längs vägen. Därför blev den också aldrig intressant för vattenkraftverk, vilket såklart är positivt idag.
#3 Torne älv – 513 km
Torne älv är Sveriges största älv i norr, och en av de älvar som helt saknar vattenkraftverk. Den är rik på fisk och lockar mängder med turister och fiskare varje år. Älven utgör också gränsen mellan Sverige och Finland i hela 19 mil.
#2 Dalälven – 541 km
Dalälven är en mäktig älv som delar Sverige i två. Den nämns ofta som den naturliga gränsen för många av Sveriges djur. Söder om Dalälven finns till exempel mängder med vildsvin, men inte i norr. Och på norra sidan lever i princip hela den svenska björnstammen, men dom finns knappt söderut.
#1 Göta älv/Klarälven – 731 km
Utan tvekan Sveriges största älv. Göta älv tillsammans med klarälven är hela 73 mil lång, och bara göta älv på egen hand släcker törsten hos över 700.000 tusen svenskar. Klarälven med start i Härjedalen rinner hela vägen ner till Vänern. Från Vänern tar Göta älv vid, och tillsammans bildar dessa Sveriges längsta vattendrag.
Glöm inte att läsa om Sveriges största fiskar, som många lever i dessa fantastiska älvar.
Edvin Berggren är en skribenterna på hemsidan. Edvin är stolt husse över de två Pomchi-hundarna Basse och Gurra. (Pomeranian-Chihuahuamix) Förutom hundar och djur är Edvin även passionerad av internetmarknadsföring. Det rimmar därför väldigt bra att Edvin har fått möjlighet att arbeta med både djur och internet här på lurvigt.se
Edvin är också en djurrättsaktivist och vegan som brinner för djurättsfrågan.