sveriges största fågel

Sveriges 15 största fåglar

Har du koll på Sveriges största fåglar?

Man kan inte tro det, men faktum är att Sverige har riktigt häftiga fåglar – både stora som små. Men i den här artikeln ska vi fördjupa oss i dom större, och se vilka fantastiska fåglar vi faktiskt har här på hemmaplan. Sverige är ett ganska stort land vilket leder till att det är ganska svårt att få syn på flera av dessa arter. Men dom finns här, vilket är riktigt häftigt! 

Relaterat: Hur parar sig fåglar egentligen?

#1 Knölsvan

Knölsvanen är Sveriges största fågel när det kommer till vikt. Faktum är att den klassas som en av de tyngsta fåglarna i världen som kan flyga. I snitt väger en knölsvan hela 12 kg, vilket är betydligt mer än dom andra som vi ska titta på i den här artikeln. 

#2 Havsörn

Väldigt många misstar kungsörnen som Sveriges största örn, antagligen på grund utav namnet. Men det är faktiskt Havsörnen som är Sveriges största örn. Det är en jätte till örn som främst trivs utefter våra svenska kuster. Den kan väga uppemot 7 kg som fullvuxen. Havsörnen klassas som världens fjärde största örn. 

#3 Kungsörn

Vår nästa största fågel på hemmaplan. Kungsörnen är något mindre än havsörnen, men fortfarande en ordentlig örn. Ett av fågelns vanligaste byten är till exempel tranor, så det är ingen liten flygare direkt. Vi människor ser den oftast glidflyga ovanför, och ska du ut och fågelskåda så kan Gotland vara ett hett tips. Där finns det nämligen gott om dom. Vissa exemplar blir så tunga som 6,5 kg. 

#4 Tjäder

Tjäder är vår rejäla skogsfågel och också vår största hönsfågel. Den är en betydligt vanligare än många andra fågelarter i den här artikeln, och finns över hela Sverige förutom på Gotland. En tjädertupp kan i sällsynta fall väga upp till 7 kg, men oftast betydligt mindre. 

#5 Kanadagås

Den överlägset största gåsen som finns i Sverige. En gås dom flesta av oss har stött på, och lätt att känna igen på storleken och utseendet. Kan väga upp till 6,5 kg. 

#6 Trana

Tranan är en till stor fågel som finns i Sverige. Med ett vingspann upp till 2,5 meter och 6 kg tung som fullvuxen så är det bland de största fåglar vi har hos oss. 

#7 Vit stork

Vi har inte haft vit stork i Sverige på väldigt länge, men på senare år så har den gjort comeback vilket är väldigt roligt. Den påminner mycket om tranan, men är istället vit och svart och har de karaktäristiska orangea benen istället.  

#8 Berguv

Sveriges och europas största uggla, och även ett av landets största fåglar överlag. Berguven är verkligen en häftig fågel som tyvärr nästan blev helt utrotad i mitten på 1900-talet. Det finns ett par hundra häckande par kvar trots allt, och förhoppningsvis kan fågeln återhämta sig i framtiden. 

#9 Svart stork

Också en väldigt ovanlig fågel i våra trakter. Det förekommer att det finns par nere i Skåne och Västra Götaland, men det hör inte till vanligheterna. Den svarta storken är till skillnad från den vita storken väldigt skygg, och häckar endast i stora skogar.  

#10 Fjälluggla

Ännu en sällsynt uggla. Fjällugglan är besläktad med berguven, och är i princip lika ovanlig att se här på hemmaplan. Fantastisk vacker fågel som har en vingspann på ca 140-165 cm. 

#11 Jaktfalk

Jaktfalken är Sveriges och faktiskt världens största falk. Den förekommer i fjällvärlden framförallt och ett litet bestånd finns även i våra svenska fjäll. Den kan väga upp mot 2 kg som fullvuxen, vilket är betydligt mer än de flesta andra falkar. 

#12 Pilgrimsfalk

En till falk som också är stor och kraftfull. Pilgrimsfalken är den enda svenska falken som kan mäta sig med jaktfalken. Den är likt de flesta fåglar vi tagit upp ganska sällsynt, och det finns inte mer än ett par hundra häckande par i Sverige. Häckande pilgrimsfalkar har det inte alltid så lätt, och hotas av bland annat mård, räv och berguv. 

#13 Fiskgjuse

Fiskgjusen är en fantastisk hökfågel, som påminner en del om vildvittrorna i Ronja Rövardotter. Det är en suverän fiskare som lever runt svenska sjöar. Den har ett vindspann på 150-170 cm och kan väga upp till 2 kg. 

#14 Röd glada

Skånes landskapsdjur och där den häckar överlägset mest. En riktigt läcker glada som ni ser på bilden, och det är inte helt ovanligt att få syn på en längs med våra vägar, då rödgladan ofta väntar på enkla överkörda byten. 

#15 Bivråk

Sist ut så har vi bivråken. Det är en vanligt förekommande rovfågel i Sverige, och förväxlas ofta med ormvråken. Den övervintrar i Västafrika men flyger hemåt igen till oss på vårkanten. Till skillnad från många andra rovfåglar så äter bivråken nästan uteslutande insekter, då näbben inte är särskilt stark. 

Om du vill fördjupa dig bland Sveriges vilda djur så missa inte vår artikel om Sveriges 8 största djur i skogen