Mal är både Sveriges och världens största insjöfisk med storleksrekord på närmare fem meter och över 300 kg.
Malen har en långsträckt kropp med slät hud utan fjäll. Undersidan är marmorerad och översidan är blåsvart. Huvudet är tillplattat och vid munnen har den skäggtömmar, två på ovansidan och fyra på undersidan. Malen är en kvarleva sedan 8000 år sedan då Östersjön fortfarande var en insjö. Numera finns den bara kvar i tre vattenområden i landet.
Malarna kan bli både gamla och stora. Den största malen som åldersbestämts i Sverige var 40 år gammal och vägde 38 kilo. Den största mal som fångats i Sverige var på 180 kilo och var 3,6 meter lång. Den fångades i sjön Båven på 1870-talet.
Malen trivs bäst i långsamt flytande vatten med nedhängande rötter, håligheter, stenblock och bråte är viktiga platser, liksom översvämningsmarker och våtmarker där det finns god tillgång på föda och där vattnet snabbt värms upp på våren. Favoritfödan är karpfiskar men även groda och fågel slinker ner.
Fortplantning
Fortplantningen sker under våren på grunda bottnar. Dock kräver malen att vattentemperaturen skall vara minst 22 grader för att den skall fortplanta sig. Efter äggläggningen vaktas de av hannen.
I Sverige är malen rödlistad och fridlyst sedan 1994. Globalt anses den dock livskraftig.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.