Torsken förekommer från Noramerikas östkust och norrut. Den nordamerikanska torsken kan bli upp till 200 centimeter, även om en längd runt 120 centimeter är vanligare. Torsken i Östersjön är betydligt mindre. Färgen varierar något beroende på var den lever, men går normalt i svartbruna toner medan buken är ljusare. Karakteristiskt för torsken skäggtömmen på underkäken, samt att den har tre ryggfenor och två analfenor och en ljusare sidolinje.
Läs om Världens största sötvattensfisk
Torsk blir könsmogen vid två års ålder. Fortplantningen sker i ytvattnet, men under olika perioder beroende på var torsken lever. Födan består till största delen av sill och liknande fiskar, men till viss del även av kräftdjur. Torsken rör sig oftast utefter botten och kan återfinnas från kustnära bottnar ner till 600 meters djup.
Torsken har kommit att bli vår viktigaste matfisk, där både kött, rom och lever används. På grund av kraftigt överfiske med trål begränsas nu fisket i bland annat Östersjön. Minimigränsen för fångad torsk är 38 centimeter.
Sälmask är en parasit som använder torsk som mellanvärd för att kunna sprida sig vidare till sälarna i Östersjön.
Läs om Sveriges största fisk
Det minskade beståndet av torsk i Östersjön har fått kraftiga konsekvenser. I och med att mängden torsk minskar ökar beståndet av sill, sill lever av djurplankton som därmed minskar. Djurplankton i sin tur lever på växtplankton som då ökar vilket leder till algblomning och bottendöd.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.