Vessla är en art i familjen mårddjur. Hit hör även hermelinen och de är väldigt snarlika. Vesslan är med sin storlek på mellan 11,4 och 20,5 centimeter, samt vikten 25 till 55 gram, något mindre än hermelinen. Vidare saknar illern hermelinens svarta hårpensel på svansspetsen. Vidare skiljer de två sig något åt i pälsens färgsättning Vesslan är rödbrun på ovansidan och vit på undersidan med skarp gräns mellan färgerna, medan hermelinen är ljusbrun med ljusgul undersida.
i de mellersta och norra delarna av Sverige och Norge, samt i andra nordliga trakter, anlägger vesslan (liksom hermelinen) en vinterdräkt som är helt vit (hermelinen behåller sin svarta svansspets). Vinterpälsens hår är något längre än sommarpälsens hår. Den vita vesslan brukar ibland kallas snövessla, men det är alltså samma vessla fast i vinterskrud. I de svenska fjällen finns också den mindre dvärgvesslan som är världens minsta rovdjur bland däggdjuren.
Läs om att haVesslans naturliga utbredning är Europa, norra Afrika, norra och mellersta Asien samt delar av Nordamerika. I Sverige förekommer vesslan över hela landet utom på Gotland.
Vesslan livnär sig på råttor, möss och mullvadar, samt små fåglar, insekter och grodor. Sällsynt kan den även ta kaniner. I samtliga fall utom insekter, dödar de bytet genom att bita av nacken.
Läs om TimonParning
Hannar och honor lever ensamma utanför parningstiden. Ofta överlappar en dominant hannes territorium reviren för flera honor och ickedominanta hannar. Honor kan para sig hela året men vanligen ligger parningstiden mellan våren och sensommaren. Honor blir tidigast könsmogna efter fyra månaders ålder och honor som föds under våren kan få en egen kull senare samma år.
Honan föder en till sju ungar i varje kull. Ungarna väger cirka 1,5 gram vid födseln. Efter knappt två månader är de lika långa som vuxna individer men väger fortfarande något mindre. Vesslans naturliga fiender utgörs av ugglor och rovfåglar. Ungar faller ibland offer för ormar. Dödligheten bland ungarna är mycket hög och de som klarar sig till vuxen ålder dör oftast innan 10 års ålder.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.